top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Keskkonnanädal 2023: Käed külge!

Updated: Jul 28, 2023

10-16. aprillil toimus neljandat aastat järjest BÜSi eestvedamisel Keskkonnanädal. Selle aasta eesmärgiks oli teoreetilised teadmised kasutusele võtta, käed külge lüüa ja hakata tegutsema säästlikuma elu nimel. Selle jaoks lõid praktilisi üritusi ELSA Estonia, EMÜ KÜS, EPSÜ, FÜS, TÜKS, EGEA-Tartu, EAÜS, Tartu Nefa Rühm, Kõrgema Kunstikooli Pallase Üliõpilasesindus, AEGEE-Tartu ning loomulikult BÜS. Seekord laienes Keskkonnanädal ka Tartust väljapoole! Esmakordselt võtsid Pärnus osa HUUB, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži üliõpilasesindus ja Pärnumaa Arenduskeskus. Loodame veel järgnevate aastatega edasi laieneda!


Lisaks kõigile ürituste kaaskorraldajatele toetasid Keskkonnanädalat lahked koostööpartnerid, kelle toodetega sai kokku pandud põnevad kinkekotid esinejatele ja nutikamatele osalejatele. Keskkonnanädalat toetasid Ideafarm, MaiWistik, Vinkymon, Süü Ää mahenäksi vabrik, Berrichi, Natty Pähklivõi, Nordic Botanical, Books&Cookies, Kadarbiku, Jutekott, Others, Matkasport ning BioBag. Lisaks aitas nii mõnelgi üritustel kõhtu täis hoida Foodsharing.


Keskkonnanädala olulisusest andis märku OLE ROHKEM. aasta teo nominatsioon Keskkonnanädala 2022 üritusele. OLE ROHKEM. Auhinnad 2023 galal sai Keskkonnanädat eestvedav BÜS aasta tudengiorganisatsiooni laureaadi!


Kuid nüüd ürituste juurde, mis tänavu korraldati. Keskkonnanädala avapauk 10. aprillil oli ELSA Estonia üritusega „Kliimaseadus ja noorte põlvkondade õigused". Keskkonnaministeeriumist käis rääkimas Kristiina Joon, Eestimaa Looduse Fondist Hans Markus Kalmer ning Keskkonnaõiguse Keskusest Triin Jäädmaa. Arutleti kliimaseaduse ning tulevate põlvede õiguste üle ning keskenduti sellele, milline peaks kliimaseadus olema ning millistest riikidest oleks hea eeskuju võtta. Lisaks räägiti, kas on õige keskkonnakriisid jätta uute põlvede kanda ning kuidas kaitsevad praegused õigusnormid tulevasi põlvi.


Pilt elsaestonia Instagrami kontolt

Samal päeval oli ka EPSÜ veebiseminar teemal „Kuidas luua jätkusuutlikke harjumusi“. Tihti võime kuulda nutikat nippi keskkonna säästmiseks, kuid ei suuda seda tegevust harjumuseks kujundada. Seminari eesmärgiks oli anda kuulajatele aimu, kuidas põnevad ja uued keskkonnasõbralikud tegevused integreerida oma igapäevaellu.


Teisipäeval, 11 aprillil toimus TÜKS, FÜS ja EGEA-Tartu ühine keskkonnateemaline mälumäng. Kõik küsimused olid seotud keskkonnaga ning selle kaitsega, näiteks oli üheks küsimuste blokiks keskkonna aktivistid. Kindlasti köitsid kirgi mälumängu praktilised küsimused, kus pidi kartulite sorte määrama, tundma maitse järgi ära erinevaid piimasid ning eristama Eesti päritolu Luunja kurki imporditud kurkidest. Võitjatele jagati nii auhinnaraha kui ka Natty pähklivõid, Berrichi looduskosmeetikat ning Kadarbiku köögiviljamahlasid.


Kolmapäeval, 12. aprillil toimus EMÜ KÜS taimetrüki töötuba. Osalejad said targemaks sünteetiliste värvide kahjulikkuse teemal ning neile tutvustati ka keskkonnasõbralikku alternatiivi ehk taimseid värve. Teadmisi jagas taimsete värvide ekspert Janika Solmann. Saadud teadmised said trükkijad kohe käiku panna ning taimsete värvidega riidekotile põnev välimus disainida.


Pilt EMÜ Keskkonnakaitse Üliõpilaste Seltsi Facebooki lehelt

Samal päeval oli võimalik avardada enda teadmisi EAÜSi loodusüritusega keskkonnateadliku kokkamise teemal. EAÜS tutvustas kohale tulnud kokkajatele retspete, millega saab vähendada süsiniku jalajälge toidumaailmas ning mida on lihtne enda igapäevaelus kasutusele võtta.


Neljapäeval sai osaleda Tartu Nefa Rühma arutelul jätkusuutliku tarbimise teemal. Grupiarutelul räägiti massitarbimise keskkonnamõjudest ning kuidas iseenda tarbimiskäitumist muuta. Sissejuhatuse viis läbi etnoloog Tenno Teidearu. Tarbimiskäitumise üheks võimaluseks on esemete eluea pikendamine ja parandamine. Selle mõttega sai õhtul Paranduskeldris korda teha jalgratas või mingi muu tarbeese.


Samal päeval viisid Kõrgema Kunstikooli Pallase tudengid läbi keskkonnapäeva, kus oli võimalik osa võtta kirbukast, Carola Kanarbiku juhendatud töötoast ja keskkonnateemalisest arutelust. Ürituse eesmärgiks oli suunata tudengeid rohkem taaskasutuse peale mõtlema ning aidata üliõpilastel kujundada enda rohelisi põhimõtteid.


Reedel toimus Pärnus HUUBi, TÜ Pärnu Kolledži üliõpilasesinduse ja SA Pärnumaa Arenduskeskuse sündmus „Ökoteadlik tulevik“, kus noortele tutvustati erinevaid roheettevõtteid ja nende panust jätkusuutlikkuse parendamiseks. Enda iduettevõttetest olid rääkimas Filaret, Fudler, WasteLocker, RingKarp ja Fiberpartner. Lisaks oli võimalus üritust jälgida veebiülekandena.


Samuti sai sellel päeval uus elu anda katkistele riietele AEGEE-Tartu riiete parandamise töötoas. Korraldajate poolt olid olemas seadmed ja varustus parandamiseks ning abivalmid juhendajad.


Ning viimasena võttis Keskkonnanädala kokku BÜSi korraldatud aknalauaaianduse töötuba. Töötoas sai endale meisterdada tetrapakist taimepoti ning sinna ka esimesed seemned mulda pista.


Pilt aknalauaaianduse töötoa Facebooki ürituse lehelt

Nagu eelnevalt loetletust sai lugeda, toimus väga erinevaid ja ägedaid üritusi. Järgmine aasta ootab Keskkonnanädalat ees esimene juubel - armas viies sünnipäev. Põnevat ootamist ja rohelist suve!


Projekti rahastas Eesti Teadusagentuur teaduse populariseerimise projektikonkursi raames.


Autor: Ursula Pajumäe

42 views0 comments
bottom of page