top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Keskkonnanädala ajakava 10.-16.aprill: käed külge!

Updated: Apr 3, 2023



Keskkonnanädal on üritustesari, mille eesmärgiks on anda eelkõige noortele inspiratsiooni keskkonnasõbralikumate valikute tegemiseks.

See on aeg lüüa käed külge ja hakata tegutsema säästlikuma elu nimel.


Toimuvad erinevad arutelud, häkatonid, katsed ja praktilised töötoad. Üritused toimuvad sellel aastal kohapeal nii Tartus kui ka Pärnus ning on ka veebis liitumise võimalusi.

Tule löö üritustel kaasa ja saad keskkonnaga sõbraks!


Kliimaseadus ja noorte põlvkondade õigused


Hea noor!


BÜS korraldab järjekordselt keskkonnanädalat ning ka ELSA Estonial on selle raames Sulle 10. aprilliks hariv ja mõtlemapanev õhtu korraldatud! Osaleda võivad kõik, kes on keskkonnateemadest huvitatud.

Keskkonnanädala raames kogunevad sündmuskeskusesse Elutuba Lava Taga Kristiina Joon Keskkonnaministeeriumist, Hans Markus Kalmer Eestimaa Looduse Fondist ja Triin Jäädmaa Keskkonnaõiguse Keskusest.


Arutlusele tulevad kliimaseadus ja tulevaste põlvede õigused.

milline peaks kliimaseadus olema ja millistest riikidest eeskuju võtta

kas on õige jätta keskkonnakriiside lahendamine uute põlvede kanda

kes oma põhiõigus oluliselt piirama peavad hakkama

kuidas kaitsevad praegused õigusnormid tulevasi põlvi, et ka neile jätkuks toimivat looduskeskkonda.


Kui oled noorte tulevikust ja kliimakriisi vastase võitluse õiguslikust poolest huvitatud, siis ühine meiega 10. aprillil kell 17.00 sündmuskeskuses Elutuba Lava Taga.

Üritusele saad registreerida siin: https://forms.office.com/e/E9s7zckzHc


Registreeri juba täna, sest kohtade arv on piiratud

Kui Sa üritusel osaleda ei saa, siis palume sellest esimesel võimalusel teada anda aadressil vpsc.tartu@elsaestonia.org (Anette Kuldvee).FB ÜRITUS

EPSÜ: Kuidas luua jätkusuutlikke harjumusi?


Hei-tere! See aasta korraldab ESPÜ koostöös Keskkonnanädalaga loeng-seminari, mille eesmärgiks on anda osalejatele aimu, kuidas kõik põnevad uued keskkonnasõbralikud tegevused integreerida oma igapäeva ellu. Kui sageli kuuleme mõnest põnevast nipist, kuidas saaksime igapäevaselt elada keskkonnasõbralikumalt, kuid meil ei õnnestu harjumust kujundada ja asi jääb sinnapaika? Tahame ürituse raames rääkida läbi, kuidas luua püsivad harjumusi ning seda just keskkonna vaatenurgast. Üritus toimub virtuaalselt (link üritusele ilmub vahetult enne üritust) ning osaleda saavad kõik, kusiganes keegi asub. Üritus on eesti keeles.

Keskkonnateemaline mälumäng


Kas tunned oma planeeti ja ümbritsevat keskkonda?

Mõtled, et ammu pole saanud oma teadmistega uhkustada?

Kas arvad, et võiksid oma silmaringi avardada?


Meil on sulle lahendus!


Tule FÜSi, TÜKSi ja EGEA keskkonna-mälumängule, kus saad proovile panna oma võimekuse, keskkonnateadlikkuse ja tarmukuse!


Kuni 4-liikmelisi võistkondi on ootamas 4 blokki küsimusi. Iga bloki vahel on paus, kus teeme teatavaks õiged vastused.


Võitjaid ootavad nende teadmiste väärilised auhinnad, nii et pane tiim kokku, vaim valmis ja ole kohal!


Pane oma meeskond (või iseennast) kirja siin:https://forms.gle/14ETivvfyJNBBF777

Registreeruda saab ka kohapeal!


Mälumängu toovad teieni FÜS, TÜKS, EGEA.FB ÜRITUS

Keskkonnateadlik kokkamise töötuba


Kas tunned, et tahaksid oma toitumist keskkonnasõbralikumaks muuta, aga ei tea, kust alustada? Või oled juba oaroa ekspert, aga tahaksid lihtsalt uusi nippe ja trikke õppida? Siis tule osale keskkonnasõbraliku toitumise töötoas!


Aitame Sul teha samme oma süsiniku jalajälje vähendamiseks toidumaailmas ning teeme koos läbi mõned lihtsad ja käepärased retseptid, mille saad igapäevaselt kasutusele võtta. Üritus on tasuta, seega võta sõber kaasa ja teeme koos maitsvat ja keskkonnasõbralikku toitu!


Kohtade arv on piiratud, registreeru kiiresti!


NEFA arutelu: Jätkusuutlik tarbimine

Kuidas tarbida jätkusuutlikult? Grupiarutelus jätkusuutlikust tarbimisest räägime masstarbimise keskkonnamõjudest ja meie endi võimalustest neid oma tarbimiskäitumist muutes vähendada. Mida saaksid inimesed – tarbijad – ise ära teha? Üheskoos otsime ja jagame ideid ja lahendusi. Sissejuhatuseks tutvustab etnoloog Tenno Teidearu (ERM; Tartu Ülikool) tarbimiskultuuri ja parandamiskultuuri humanitaarteaduse vaatest. Üritus toimub eesti keeles. Üheks jätkusuutliku tarbimise võimaluseks on asjade eluea pikendamine neid parandades. Õhtul on võimalus Paranduskeldri meistrite abiga korda teha oma jalgratas või mõni tarbeese. 15.00-17.00 Grupiarutelu 17.00-21.00 Jalgrataste parandamine ja üldparandus Üritust korraldab Tartu Nefa Rühm, noorte etnoloogide ja folkloristide tudengiorganisatsioon: https://www.facebook.com/nefatartu

FB ÜRITUS Keskkonnapäev Pallases


Keskkonnanädal 2023 - Ökoteadlik tulevik!

Liitu meiega Keskkonnanädalal 2023 juba 14.aprillil Pärnu kolledžis!

Kliimamuutused on üks suurimaid väljakutseid, millega meie planeet täna silmitsi seisab ja meie, noorte kätes, on võimalus teha järgmisi samme parema homse nimel!

Seepärast kutsume kõiki Pärnu noori saama osa Keskkonnanädal 2023 sündmusest Pärnu kolledžis, et koos mõelda, jagada ideid ja seada samme parema tuleviku nimel.

Keskkonnanädala raames on Pärnu kolledžis 14. aprilil toimumas põnev programm, mis aitab sul rohkem teada saada keskkonnast ja kuidas saad anda panuse ökoteadlikuma tuleviku nimel.

Ole sa juba kogenud kliimaaktivist või alles alustav prügisorteerija, kõik noored, kes meie ühisest planeedist ja keskkonnast hoolivad on teretulnud.


Päevakava:

13.00-14.30 Tutvustus ja Q/A keskkonnasäästlike ettevõtjatega (Filaret, RingKarp, WasteLocker, Fudler ja Dreamsville)

14.30-14.45 Kohvipaus

14.45-15.30 Paneelvestlus

15.30-17.00 workshop “Prügisorteerimine ja komposteerimine”


ja ole osa liikumisest, mis loob jätkusuutliku tuleviku nii meile kui ka tulevastele põlvedele.

Koos suudame muutuseid ellu viia!FB ÜRITUS

Vahakanga valmistamise töötuba

Vahakangas (beewax wrap) on keskkonnasõbralik alternatiiv ühekordselt kasutatavale toidukilele ja fooliumile.

Valmistame üheskoos naturaalsest kodumaist päritolu mesilasvahast vahakangast.


Töötuba toimub 14. aprillil, algusega kell 16:15 Oecologicumis (J. Liivi 2) ruumis 107.

Osalejate arv on piiratud (10).


Riiete parandamise töötuba / Clothing repair workshop

Üritusel on sul võimalus oma lemmikud katkised riideid ära parandada, et nende kandmist jälle nautida.

Võta kaasa oma katkised riided, mida kaua parandada oled plaaninud ja tule Riiete Parandamise Töötuppa!

Meie poolt on seadmed ja varustus parandamiseks ja inimesed sinu aitamiseks ja õpetamiseks.

PS! Asukoht on veel täpsustamisel.



ENG

In this event you'll have the chance to fix those favourite clothes of yours with holes and defects on them to enjoy wearing them once again

So we urge you to bring those defected clothes and textiles you’ve been wanting to fix with you and come to the Clothing Repair Workshop! We’ll have the equipment to get you sorted and people to help and teach you.

PS! The specific location is to be added.FB ÜRITUS

Sustainability hackaton

Are you ready to unleash your potential and make a difference? Are you bursting with creativity and innovation, but struggling to bring your ideas to life?

Perhaps you're a university student with a passion for sustainability and a desire to safeguard the environment for future generations?

If any of this resonates with you, then MITS Sustainability Hackathon is the perfect opportunity to take your first steps into the world of entrepreneurship. This exciting event spans a weekend packed with inspiring workshops,thought-provoking lectures, and expert mentoring to help you turn your dreams into reality.

Over the course of 48 hours, you and your team will collaborate to devise a solution that tackles a pressing environmental issue - this year's theme is waste and pollution, but we welcome any innovative ideas related to this topic.

Prizes? TBA


We encourage participants to register as a team of three to five people, but we're also happy to help you form a team before the event if needed. The hackathon will take place at Tartu University's Delta Centre from April 14-16, and more information will be available soon.


Don't miss out on this incredible opportunity to make a real impact and be part of Estonia's next generation of change-makers.


Register now at https://forms.gle/15GcyD746G3hcE568! If you have any other questions, don’t hesitate to get in touch via mihkel.jesse@gmail.com FB EVENT

AKNALAUAAIANDUSE TÖÖTUBA


Töötoas saab teadmisi aknalauaaianduse heast mõjust keskkonnale , nippe alustamiseks ning trikke taimede eest hoolitsemiseks .

Igal osalejal on võimalus meisterdada oma taimepott, kuhu istutame taimekesed koju aknalauale kaasa võtmiseks!


Üritus toimub 15.04 kell 12, Vanemuise 46 õppehoone ruumis 246. FB ÜRITUS

Taimetrüki töötuba “Taimetrükk riidekotil”

Koostöös Keskkonnanädalaga toimub 12. aprillil taimetrüki töötuba ”Taimetrükk riidekotil!”, mille eesmärgiks on tutvustada ja katsetada taimsete värvidega.

Ürituse programmis käsitletakse sünteetiliste värvide kahjulikkuse teemat ning tutvustatakse keskkonnasõbralikku alternatiivi- taimseid värve. Osalejad saavad täiendada teadmisi värvitaimede ja nende kasutamise kohta ning taimetrüki meetodil disainida endale uued riidekotid. Enda teadmisi ja kogemust jagab taimsete värvide ekspert Janika Solmann. Kohapeal on ka toitlustus Foodsharing Tartu poolt ning töötoast saab kaasa ise disainitud keskkonnasõbraliku riidekoti.


Registreeru üritusele siin https://forms.gle/FGK6YMsfk3jv4u4j7

!!Üritus on tasuta, kuid vajalik on registreerimine!!

Oma mitte tulemise kohta palume teavitada meid meilil: emukys@gmail.com FB ÜRITUS

Jälgi Keskkonnanädalat sotsiaalmeedias!

Keskkonnanädala peakorraldaja: Bioteaduste Üliõpilaste Selts (BÜS), lisainfo: bysselts@gmail.com Partnerid: ELSA Estonia, EMÜ Keskkonnakaitse Üliõpilaste Selts, HUUB MTÜ, MITS (Matemaatika-Informaatika Tudengiselts), Eesti Psühholoogiaüliõpilaste Ühendus, Eesti Füüsikaüliõpilaste Selts, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS), AEGEE Tartu, Kõrgema Kunstikooli Pallas Üliõpilasesindus, EGEA Tartu, Tartu Nefa Rühm, TÜLKR (Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering), Tartu Ülikooli Pärnu kolledži üliõpilasesindus, Pärnumaa Arenduskeskus

28 views0 comments
bottom of page