top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Millest tekib pähkliallergia?

Maapähkel on tervislik vahepala, mis sisaldab rasvu, valke ning kiudaineid. Maapähklid on kaloririkkad ning peidavad endas palju kasulikke toitaineid. Siiski ei saa kõik inimesed maapähkli võlusid nautida. Põhjus peitub selles, et nad on maapähkli vastu allergilised - tervelt 3-6% USA elanikest kannatab selle allergia all. Aga millest on maapähkliallergia põhjustatud?

Hiljutised uuringud on näidanud, et põhjus peitub seedesüsteemis olevates immuunrakkudes ehk nn allergiamolekulides. Immuunrakud (B-lümfotsüüdid) toodavad teiste rakkude saadud signaalide vastusena antikehasid, mis seonduvad antigeenile - võõrale molekulile, mida organism ohtlikuks peab. Antigeenid on näiteks viirustel, bakteritel, samuti ka osadel toiduainetel. Pähkliallergia puhul arvavad B-rakud aga, et pähklitel peituvad antigeenid on inimesele ohtlikud, seega toodavad nad kiiresti suures koguses antikehasid, mis väljendubki allergilise reaktsioonina.

Antud uuring keskendus IgE tüüpi antikehale - tuntud kui “allergia antikeha” - mis tavajuhul kaitseb meid parasiitide eest, kuid näiteks pähkliallergia puhul võib põhjustada anafülaksist - kiiret ja tõsist allergilist reaktsiooni, mis kiire sekkumiseta võib lõppeda surmaga. Kuigi IgE-d on organismis antikehadest kõige vähem, on ta võimeline kõige intensiivsemaid immuunreaktsioone põhjustama.

Hiirtel tehtud uuringud näitasid, et mõnesid immuunmolekule toodetakse sooles, kuid inimestel ei oldud seda varem tähendatud. Esimesena avastatigi see just pähkliallergikutel. Tavaliselt uuritakse immuunrakke veres, kuid immunoloogid Hoh et al. uurisid pähkliallergikute seedetrakti kudesid. Kudedest eraldati B-rakud ning sekveneeriti cDNA - RNA-lt kopeeritud “originaalne” DNA - ning saadi teada, et just IgE molekulid on need, mida sooles toodetakse. Seega järeldasid teadlased, et IgE-d tootvad rakud peituvad just maos ja sooles, mitte teistes kehaosades nagu põrnas või lümfisoontes, kus on teist tüüpi immuunrakud. Sool on ka koht, kus leidub palju mikroobe, mis on samuti olulised immuunvastuse tekitajad, seega on seal ka palju erinevaid võõrvalke, mida allergikute IgE molekulid saavad “rünnata”.

Kui allergikute IgE rakkude kogust võrreldi nn tervete inimeste omaga, saadi teada, et allergikutel oli sadu kordi rohkem IgE-d tootvaid rakke. Mitteallergikud toodavad vastusena maapähkli antigeenile hoopis IgG antikehasid, mis neutraliseerivad IgE mõjusid. Seega võib allergia põhjuseks olla mitte IgE ületootmine, vaid see, et IgG molekule ei toodeta piisavalt palju.

Uuringu tulemused annavad potentsiaali, et IgE või IgG molekulidest arendada ravimeid, mis tõsiseid allergilisi reaktsioone ära hoiavad. Paljud uuringud on näidanud, et varases eas ning embrüos ema kaudu immuuntolerantsuse treenimine ning antigeenidele eksponeerimine madaldab riski allergia kujunemiseks. Seega kui lapseootel ema tarbib raseduse ajal maapähkleid, eksponeerib ta lootele pähkli antigeene, vähendades sellega riski, et lapsel tekib maapähklite vastu allergia. Varasemalt on väidetud, et rasedana peaks vältima pähklite tarbimist, ning seejärel on kasvanud üles generatsioon lapsi, kes on pähklite vastu ülimalt allergilised.

Järelikult põhjustab maapähklite vastu allergilist reaktsiooni antikeha IgE ületootmine. IgE-d tootvad rakud pesitsevad nii maos kui ka soolestikus, kus on palju erinevaid mikroobe, kelle pinnal on palju antigeene, mis soodustavad IgE antikeha tegevust. Antud uuring on baasiks tulevastele uuringutele, mis potentsiaalselt aitavad otsida ravi allergilistele reaktsioonidele.


Kasutatud allikad:

Hoh, R. A., Joshi, S. A., Lee, J., Martin, B. A., Varma, S., Kwok, S., . . . Boyd, S. D. (2020). Origins and clonal convergence of gastrointestinal IgE B cells in human peanut allergy. Science Immunology, 5(45). doi:10.1126/sciimmunol.aay4209

Ratini, M. (2020, February 18). Peanut Allergy: Symptoms of an Allergic Reaction. Vaadatud 29.04.20, https://www.webmd.com/allergies/peanut-allergy#1

Rigby, R. (2020, April 01). Peanut allergy may start in the gut – opening up new ways to tackle it. Vaadatud 29.04.20, https://theconversation.com/peanut-allergy-may-start-in-the-gut-opening-up-new-ways-to-tackle-it-133295

Sanders, L. (2020, March 05). Immune cells in the gut may play a big role in peanut allergies. Vaadatud 29.04.20, http://sciencenews.org/article/immune-cells-in-the-gut-may-play-a-big-role-in-peanut-allergies



Autor: Liisa Pomerants


745 views0 comments
bottom of page