top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Konn kasvatas endale uuesti hambad

Ligi 330-230 miljonit aastat tagasi kadusid hambad konna üla-ja alalõuast, kuid 5 miljonit aastat tagasi õnnestus ühel puukonna liigil (Gastrotheca guentheri) saada tagasi terve komplekt hambaid.

See omapärane konn elutseb Kolumbia ja Ecuadori džunglites ja on tuntud ka kui “kukkurkonn”, sest nagu ka kängurud, kannab ta oma poegi kukrus. Puukonnadele omaselt on ta rohekas-pruunikas, esineb ka helekollast värvitooni.

Gastrotheca guentheri

Hammaste avastusega tegeles Professor John Wiens New York’i ülikoolist (Stony Brook University). Ta ise toetab teadlaste seas aktuaalset vaieldavat seisukohta, mis kaasneb Dollo seadusega. See seadus ütleb, et kui kord on juba mingi tunnus taandarenenud, siis uuesti see enam ei avaldu. Et paremini mõista, võib tuua näiteks maod, kes arenesid jalgadega roomajatest. Madudel on jalad taandarenenud ja tänase päevani poleneed taas välja arenenud. Samamoodi pole ka inimestel saba, kuid meie eellastel oli. Viimasel ajal on Dollo seadus vastuoluline, sest järjest enam leitakse tõendeid, et ammu kadunud omadused avalduvad uuesti.

Professor Wiens uuris konna G. guenther DNAd ja kinnitas ajaliselt hammaste kadumise ja uuesti tekkimise, mis eespool juba mainitud. Aga kuidas on võimalik, et üks konnaliik suutis endale uuesti hambad “kasvatada”?

Professor Wiensi uuring leidis, et tegelikult on kõikidel konnadel olemas hambad, aga ainult ülalõuas ja igemete all (üksikutel liikidel võivad olla igemetest välja tulnud, kuid on väga väiksed). Kõigepealt embrüo arengu vältel lülitub sisse hulgaliselt geene, vabanevad signaalained, mille tulemusena moodustub rakukiht ehk hambapung. Enamasti aga ei aktiveeru konnadel alalõua geenid. Liigil G.guentheri lülituvad geenid sisse nii üla- kui alalõuas ning selle tulemusel hakkavadki moodustuma hambad. Kuna kõigil konnadel on ülalõuas hambad olemas, siis G. guentheri lihtsalt kopeeris ülalõua hambad endale alalõuga. See puukonna liik on ainus teadaolev konn maailmas, kes on suutnud endale uuesti hambad tekitada.

G. guentheri hambad

Professor Wiens ütleb Dollo seaduse kohta ka seda, et lihtsam on re-evolutsioon sellisel puhul, kui ei pea täiesti uut nähtust avaldama. Konnal on hambad olemas ja nende jõudmine alalõuga ühel konnaliigil oleks palju vähetõenäolisem, kui konnadel poleks alguses hambaid esinenudki.

Kuid see, et üks konnaliik suutis endale terve komplekti hambaid tagasi saada, on teadlaste jaoks siiani lahendamata müsteerium.

Autor: Lee Vaalma

91 views0 comments
bottom of page