top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Läbipaistev puit


Rootsi teadlased Kuninglikust Tehnikainstituudist (KTH Royal Institute of Technology) töötasid välja uue materjali - läbipaistva puidu. Eesmärgiks oli luua keskkonnasõbralikum ehitusmaterjal, mis suudaks talletada ja vabastada soojust.

Läbipaistva puidu saamiseks töödeldi ümber balsapuitu - eemaldati ligniin, mis annab puidule tugevuse ja värvuse. Ligniini ja vee eemaldamisel jäid puidu sisse tühjad poorid ning need täideti akrüüliga, mis on biolagunematu ja hüdrofoobne materjal. Sellega saavutati endine puidu tugevus ning uuel puidul on “jäine” väljanägemine.

Kõige viimases arenduses segati akrüüliga ka polüetüleenglükool - viimase omadus on see, et kui seda kuumutada, neelab ta energiat ja sulab, aga jahedamatel temperatuuridel taheneb ning vabastab energiat. Uurimisrühm kasutas selle aine omadust enda kasuks ning leidis, et läbipaistvat puitu saaks kasutada ehitusel. Kui hoone saab päeval päikesevalgust, siis puit talletab seda ning öösel temperatuuri alanedes kütab looduslikult hoonet.


Uus puit suudab neelata kuni 8000 J soojust, mis oleks võrdeline sama soojushulgaga, kui põleks 1-vatine (1W) lambipirn 2 tundi. Uurimisrühma eesmärgiks oleks asendada akrüül biolaguneva alternatiiviga, et lahendus oleks veelgi keskkonnasäästlikum. Samuti uuritakse arvutite abil, kuidas saaks hooneid ehitada, kui kasutada klaasi asemel uudset läbipaistvat puitu.


Samuti on idee saanud kriitikat. Mark Miodowik, kes on materjaliteadlane University College London’is, ütles, et puit ei peaks olema biolagunev, vaid taaskasutatav. Võrdluseks tõi ta materjalina terase, mida saab üles sulatada ja uuesti ehituses kasutada. Tema sõnul praegu puitu raisatakse, sest sellest ei saa midagi uuesti toota.

Uurimisrühm aga loodab, et materjal leiab kasutust uutes loodussõbralikes hoonetes. Teadlased loodavad uut puitu pakkuda alternatiivina plastikule, klaasile ja tulevikus isegi tsemendile.



Autor: Lee Vaalma

39 views0 comments
bottom of page