top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Meemiteadus


Kuna olen mitmetes seltskondades avastanud, et olen keskmisest inimesest palju rohkem kursis uuemate meemidega, mõtlesin jagada oma väärt teadmisi ka teiste BÜSi liikmetega ühe meelelahutusliku ettekande raames BÜSi Talvekoolis.

Meemi mõiste nägi päevavalgust juba aastal 1976. Nimelt tutvustas seda mõistet esimest korda Richard Dawkins oma teoses „The Selfish Gene“, selgitamaks, kuidas kultuuriline teave ühiskonnas levib. Tema käsitluse järgi on meemideks mitmesugused kultuurilised nähtused nagu mõtted, ideed, uskumused ja emotsioonid, mis levivad analoogselt geenidega, mis teadupoolest on bioloogiliste tunnuste levikut ja selektsiooni võimaldavad üksused. Tänapäeval selles kontekstis meemi mõistet enam pigem ei kasutata. Vikipeedia sõnul on meem humoorikas pilt, video või tekst, mida kopeeritakse ja jagatakse paljude Interneti kasutajate poolt.

Stiilinäide meemi kasutamisest Gucci käekella reklaamis

Mitmed suured ettevõtted on hakanud meeme enda huvides ära kasutama oma toodete reklaamimise eesmärgil. Samuti on mitmed poliitikategelased kasutanud meeme, et koguda rohkem populaarsust, eelkõige just noorte inimeste seas, keda on võrdlemisi lihtne poliitiliselt mõjutada ning kes ise kõige enam Internetis meeme genereerivad ja jagavad. Seejuures on tähelepanuväärne see, et meemide abil on populaarsust kogunud just parempoolsete vaadetega poliitikud, näiteks Ben Shapiro, kes on USA konservatiivne poliitiline kommentaator. Kiire Google otsing näitab, et vasakpoolsete seas pole meemid üldse levinud. Kirjutades otsingusse „leftist memes“ või „liberals memes“ on tulemuseks selgelt vaid parempoolset ideoloogiat toetavad meemid.


Kurja juur ehk vana Pepe ise

2016. aasta USA presidendivalimistega seoses toimus ühe teada-tuntud võrdlemisi süütu meemi radikaliseerumine. Kurba konna kujutavat meemi Pepe the frog hakati 2015. aasta lõpus seostama Donald Trumpiga ning sellest sai Hillary Clintoni vastane sümbol. Täna on see meem tuntud peamiselt kui vihakõne ja valgenahaliste ülemvõimu (white supremacy) sümbol. Veelgi enam, natsisümboolikaga Pepe meemide jagamine on juudivastaste seas võrdlemisi levinud. Kuna tegemist on üsnagi vastuolulise meemiga, on Apple keelanud oma platvormil rakendused, milles on seda meemi kujutatud.


Meemid on aastate jooksul väga palju muutunud nii formaadi kui ka oma sõnumi poolest. Kui varem kasutati meemide loomisel peamiselt mõne inimese/looma nägu ning juurde lisatud humoorikat teksti, siis nüüd lähenetakse palju loovamalt ning kasutatakse rohkem erinevaid pildi- ja videotöötlusvõimalusi. Samuti on viimastel aastatel aina rohkem hakatud meeme kasutama oma seisukohtade väljendamiseks humoorikal moel, näiteks koguvad populaarsust vaktsineerimisvastaste ning lameda maa teoreetikute pihta suunatud meemid.

Näitlikustamaks, kui palju on meemid viimase aastate jooksul muutunud, olen kokkuvõtteks välja toonud kollektsiooni üle viie aasta vanustest ning mõnedest värskematest 2019. aasta meemidest.


Meemid vanasti

Meemid 2019. aastal

Autor: Inge Varik

136 views0 comments
bottom of page