top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Roheinnovatsioon chaga kasvatuse moodi

Updated: May 2, 2022

Autor:Ilona Tamm


Kas tõesti metsamajanduslik tulu, elurikkus, traditsioonid ja tervis sobivad tänapäeval kokku? Jah! Selle ehedaks näiteks on ettevõte Chaga Health (https://chagahealth.eu/), kes toodab Lõuna-Eestis mustast pässikust ehk chagast ja teistest ravimtaimedest eliksiire.


Must pässik on seen, mis kasvab elusatel kaskedel. Kui puul on haav, saab must pässik sealt kasvama hakata. Haava kohale kasvab chaga mügar, mis parandab seda ja annab puule bioaktiivseid aineid. Kui teised sarnased seened lagundavad puitu ja põhjustavad mädanikke, siis chaga ja kase vahel on kooseksisteerimine. Chaga võib elusa puu sees elada 3040 aastat. Kui teda aktiivselt korjata, siis peale korjamist kasvab 2–3 aasta pärast samasse kohta uus seenemügar tagasi.


Pilt 1. Must pässik puul. Autor Chaga Health


Chagal on rahvameditsiinis oluline roll. Seda on varem kasutatud peamiselt raskemate haiguste raviks, kuid tänapäeval manustatakse seda eelkõige haiguste ennetamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Chaga põhimõte: "Ennetamine on odavam kui ravi." Toimeainete kättesaamiseks tuleb chaga mügar puu küljest lahti lüüa, see tükkideks teha ja tee või kohvi sisse tõmbama panna. Kes selle mässamisega vaeva ei taha näha, siis Chaga Healthil on juba valmis eliksiirid. Chagat tasub tarvitada haigusi ennetavalt viiruste perioodil ja stressirohkel ajal, soovitatavalt nii hommikul kui ka õhtul. Aastaringi pole vaja seda tarvitada, kuna keha saab ka ise soodsatel aegadel hakkama. Üks oluline põhjus, miks just ravimtaimede ja -seentega oma tervist tugevdada, on nende looduslikkus. Nt farmaatsiatööstus on küll autotööstusest 15% väiksem, kuid selle keskkonnajälg on 30% suurem kui autotööstusel. Loodus lihtsalt ei suuda vabaneda ravimijääkidest ja see nõrgestab organisme.


Chaga mõju immuunsüsteemile on võrreldes paljude teiste raviseentega hästi uuritud. Esimesena alustas chaga toimeainete teadusliku uurimisega Tartu Ülikooli teadlane Dragendorff ja seda juba 10 aastat enne esimest laulupidu 19 sajandil. Ka nüüd tugineb ettevõte teaduslikel uurimustel, teeb koostööd uurimisasutustega ja veab ise uuringuid ja andmete kogumist. Chaga health eliksiiridel on valmistatud ravimtaimede ja marjamahlade seguna, et saaks kasutada ka EU health claimi immuuunsuse toetajana. Seened on siiski väga keerulised organismid ja on veel paljut, mida uurida. Isegi ühe kõige tuntuma raviseente perekonna Penicillium toimemehhanismi ei teata lõpuni päris täpselt.


Miks me räägime chagast ja mitte mustast pässikust? Kaskedel on mitmeid sarnaste nimedega puuseeni. Rahvasuus on musta pässikut kutsutud ka kasekäsnaks, kuid kasekäsn on täiesti teine liik. Ikka on juhtunud, et inimesed korjavad valet seent ja siis imestavad, et seenel mingit mõju ei ole. Nimi chaga aitab üksteisest õigesti aru saada ka maailmaturul.


Chaga kasvatus pakub metsaomanikule võimalust kasvatada metsa tulusalt ilma selle maha võtmiseta. Chaga saagi saab kätte juba mõne aastaga! Chaga Health ostab tooraine kokku, väärindab seda ja see katab metsaga seotud kulud. Kuna chaga kasvab kasepuudel, siis väheväärtusliku paberi ja küttepuiduga soometsade kasumlikkus tõuseb märgatavalt. Selline alternatiivne lähenemine on osutunud üsna populaarseks: Chaga Healthil on juba üle 500 kasvataja, sealjuures on ka suuri Eesti metsafirmasid. Metsa hooldamisel pakub see võimalust kasutada kergetehnikat rasketehnika asemel ja harvendusraiet lageraie asemel, sest ei ole vaja efektiivsust taga ajada. Lisaks majanduslikule poolele pakub chaga nii mõndagi ka elustikule. Metsahoolduse surve ei ole loodusele nii suur ja seen ise toob mikroelustikku ja elurikkust juurde. Varasemalt kõrgelt hinnatud steriilne puupõld asendub elurikkusega. Sellega väheneb ka metsatööstuse surve metsade maharaiumisele.


Võib tekkida küsimus, kas looduslikesse metsadesse kasvama pandud suur hulk chagat ei hakka mujale levima ja teisi metsasid kahjustama? See risk on Eestis küllaltki väike. Esiteks ei ole chaga looduslikult dominantne liik. Ta hakkab levima siis, kui peremees-puu on surnud, kuid muul ajal ta ei liigu. Metsas võib leida keskmiselt ühe chagaga puu kahe hektari kohta ja seda ka vaid kaskedega metsades. Kuna meil Eestis on vahelduvad maastikud ja metsatüübid, siis on seenel edasilevimine tihti takistatud.


Kokkuvõttes võib öelda, et meil on, mida õppida oma eelkäijate käest ja see võib tuua nii majanduslikku, tervist edendavat ja keskkonda hoidvat kasu. Puhas õhk ja loodus annavad Chaga Healthi seentele suure kvaliteedieelise, millega rahvusvaheliselt edukas olla.


Kui tekkis küsimus, mis maitsega chaga on, siis proovi järele! Lisaks on toodet arendatud edasi vabaajajookide lisana kasutamiseks. Alkoholivabad chaga mokteilid annavad mõnusa suvise tunde! Mokteilide retsepte võid leida Youtube’ist kasutades otsingusõna "chaga moctails".


Artikkel koostati Chaga Health tegevjuhi Siim Kabritsaga tehtud intervjuu põhjal.



Pilt 2. Chaga Healthi immunoeliksiirid. Autor Andre Uibos

142 views0 comments
bottom of page