top of page
  • Bioteaduste Üliõpilaste Selts

Ubre Blanca – Kuuba rahvuskangelane

Kuuba diktaatori Fidel Castro armastus Kuuba sigarite vastu on hästi teada. Vähemlevinud on aga fakt, et üheks tema suureks lemmikuks oli ka piim.


Castro armastus piima vastu oli nii suur, et CIA üritas teda tappa mürgitades tema piimakokteili. Võimule tõusnud, üritas Castro Kuuba piimatööstust kõrgemale tasemele tõsta, aga see ei õnnestunud. Põhiline lehmatõug, keda Kuubal kasvatatkse, on Zebu lehm, kes toodab vaid 1,5 liitrit piima päevas ning seetõttu kasvatatakse teda peamiselt lihaloomana. Piimalehmade vähesuse tõttu ostis Castro Kanadalt mitukümmend Holsteini ehk klassikalist piimalehma, keda kõik tunnevad ja armastavad. Ränga kliimaerinevuse tõttu ei suutnud tellitud Holsteinid toota piisavalt piima, et vastata Castro soovidele. Kuid Castro ei andnud alla. Ta seadis oma teadlastele eesmärgiks ristata omavahel Zebu ja Holstein, et luua „superlehm“. Kahjuks ebaõnnestusid kõik katsed peale ühe, mille tulemusena sündis Fideli unistuse lehm – Ubre Blanca.


Ubre Blanca tähendab valget udarat ning selline nimetus tuleneb lehma võimekusest toota tohutul määral piima. Andmete kohaselt suutis lehm toota 109,5 liitrit piima päevas ja püstitas maailmarekordi, kui avastati, et ta suudab toota 305-päevase laktatsioonitsükli jooksul 24 269 liitrit piima.


Sellest hetkest alates kohtles Castro Ubre Blancat kui rahvuskangelast. Kuuba rahvuskangelasena elas lehm kõige paremat elu, mida lehm soovida saaks. Teda hoiti 24/7 valve all olevas eraldi konditsioneeritud laudas, kus lasti kõlaritest rahulikku muusikat. Lehma eest hoolitseti pidevalt ning tema toitu proovisid enne teised lehmad kontrollimaks, ega toit mürgitatud ole. Võiks öelda, et Castro kohtles lehma justkui iseennast.

Kahjuks ei suutnud Ubre Blanca vasikad oma ema taset saavutada. Mitte ükski vasikas ei olnud sama produktiivne kui nende ema ning pidevate katsete tagajärjel halvenes Ubre Blanca tervis rängalt. Lõpuks toimetati lehm Mayabeque’is olevasse tervisekeskusse, et ta munarakud säilitamiseks kätte saada. Ootamatult aitas see protseduur kaasa kasvaja väljakujunemisele ning lõpuks pidid teadlased Ubre Blanca magama panema. Tema mälestuseks käskis Castro ehitada suure marmorkuju.


Pärast Ubre Blanca surma üritasid teadlased tööd jätkata, et tulevikus saaks terve kari Ubre Blancasid, ent kõik katsed ebaõnnestusid. Vahepeal esitas Castro idee luua koerasuurused lehmad, et neid saaks igale perele jagada. Saades isegi inspiratsiooni Jurassic Parkist ja lammas Dollyst, käskis Castro teadlastel jätkata. Ka selle projekti juht oli alguses optimistlik ning väitis, et nad on väga lähedal lehma kloonimisele. Kahjuks polnud nad võimelised seda tegema. Tänapäevani on Ubre Blanca ainulaadne lehm: teda tahaks endale iga talumees.



Ubre Blanca topis

Kasutatud allikad:


Autor: Johan Gustav Jõeaas

13 views0 comments
bottom of page